Elindult az oldal…

Üdvözöllek AVR mikrovezérlőkkel foglalkozó weblapomon!

Elindítottam mikrovezérlős, azon belül is elsősorban AVR mikrovezérlőkkel foglalkozó blog szerű oldalam. Amint azt hangdobozepites.tk oldalamon is írtam, a mikrovezérlőkkel már jóideje szemezgetek, immáron úgy kb 15 éve, de valahogy a konkrét ösztönzés hiánya miatt valahogy sosem kezdtem hozzá. Végül egy mikrovezérlővel könnyen megoldható probléma felvetése hozta meg kezdőrúgást az ügyben:
hangfrekvenciás jelek -elsősorban végfokozat kimenetén mérve- hangsugárzóra gyakorolt tényleges effektív termikus wattos terhelésének mérése, kijelzése, szükség esetén automatikusan beavatkozó hangsugárzó védő mechanizmus megvalósítása. Ennek a készüléknek egy kezdetleges változata már működik itt nálam, és természetesen ez a projekt is nyilvánosságot kap ezen oldal keretei között.

Az AVR Assembly nyelvet nagyon könnyen és gyorsan tanulom, gyorsabban, mint  azt vártam, de azért itt tudni kell, hogy magával az Assembly nyelvvel már gyerekkoromban ismeretséget kötöttem C-64-es számítógépen, később pedig főiskolán is néha-néha visszaköszönt, így maga a nyelv nem volt új, csupán az eszköz. Mivel elektronikával és digitális technikával is kamasz korom óta foglalkozom, így a hardver alapú szemlélet se áll távol tőlem. Úgy vélem, az Assembly nyelvet azok tanulják meg könnyen és magas színvonalon, akik sokat foglalkoztak digitális technikával, kapukkal, flip-flopokkal, számlálókkal, shift regiszterekkel stb., és tervezgették, építgették a különféle 74xx 40xx 45xx stb IC-kel működő készülékeiket. Ennek megfelelően én is a gépi kód ill Assembly programozást fogom favorizálni, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy pl. C nyelv használatát eretnekségnek tekinteném, mindkét programozási nyelvvel foglalkozni kívánok, de az Assembly nyelvre nagyobb hangsúlyt fogok fektetni.

Bejegyzéseim között -terveim szerint- mindenféle lesz, konkrét utánépíthető eszközök publikálása hardveres és szoftveres dokumentációval, részletes magyarázatokkal, lesznek elméleti rövid írások, vagy csak kisebb elmélkedések, egy-egy trükk, vagy feladat, algoritmus (amivel saját munkám során meg kell küzdenem).

Vélemény, hozzászólás?